Zbožňujem túto skvelú šošovicovú polievku s množstvom chutí. Francúzka šošovica Puy má krásny vzhľad, nerozvarí sa na rozdiel od hnedej, žltej alebo červenej šošovice a drží si svoj tvar. Ako všetky druhy šošovice obsahuje nízkotučné bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, no najmä železo. Je jednoduchá na prípravu, nepotrebuje namočiť a po varení ju stačí precediť. Šošovica Puy má jemnú orieškovú chuť s pikantonou a zemitou príchuťou. Vhodná je do polievok a zimnchý šalátov, teda ideálna voľba na chladné dni.
Suroviny:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 väčšia žltá cibuľa
- 1 stonka zeleru
- 2 stredne veľké mrkvy
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 konzerva paradajok
- 6 hrnčekov zeleninového vývaru
- 1 hrnček francúzskej šošovice Puy, prípadne inej hnedej alebo zelenej šošovice
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- 2 bôbkové listy
- 1 lyžičku soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- petržlenová vňať
Postup:
1. Na miernom ohni vo väčšiom hrnci rozpálime olej a prídame nakrájanú cibuľu a zeler. Občas zamiešame, kým cibuľa nezmäkkne, zhruba 5 minút.
2. Pridáme nakrájanú mrkvu a cesnak a spoločne restujeme zhruba 1 minútu.
3. Pridáme nakrájané paradajky (aj omáčku), zeleninový vývar, šošovicu, tymián, bôbkový list, soľ, čierne korenie a privedieme k varu. Varíme za občasného miešania 45 - 50 minút. U obyčajnej šošovice menej aby sa príliš nerozvarila.
4. Po uvarení vložíme tyčový mixer a mixujeme do mierne hustejšej konzistenice. Pozor aby polievka nebola rozmixovaná príliš. V prípade že nemáme tyčový mixér odoberieme 2 hrnčeky polievky a rozmixujeme v klasickom mixéry a prilejeme naspäť.
5. Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára