Francúzska šošovicová polievka

Leave a Comment

Zbožňujem túto skvelú šošovicovú polievku s množstvom chutí. Francúzka šošovica Puy má krásny vzhľad, nerozvarí sa na rozdiel od hnedej, žltej alebo červenej šošovice a drží si svoj tvar. Ako všetky druhy šošovice obsahuje nízkotučné bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, no najmä železo. Je jednoduchá na prípravu, nepotrebuje namočiť a po varení ju stačí precediť. Šošovica Puy má jemnú orieškovú chuť s pikantonou a zemitou príchuťou. Vhodná je do polievok a zimnchý šalátov, teda ideálna voľba na chladné dni.

Suroviny:
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 väčšia žltá cibuľa
  • 1 stonka zeleru
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 konzerva paradajok
  • 6 hrnčekov zeleninového vývaru
  • 1 hrnček francúzskej šošovice Puy, prípadne inej hnedej alebo zelenej šošovice
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  •  2 bôbkové listy
  • 1 lyžičku soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • petržlenová vňať 

Postup:

1. Na miernom ohni vo väčšiom hrnci rozpálime olej a prídame nakrájanú cibuľu a zeler. Občas zamiešame, kým cibuľa nezmäkkne, zhruba 5 minút.

2. Pridáme nakrájanú mrkvu a cesnak a spoločne restujeme zhruba 1 minútu.

3. Pridáme nakrájané paradajky (aj omáčku), zeleninový vývar, šošovicu, tymián, bôbkový list, soľ, čierne korenie a privedieme k varu. Varíme za občasného miešania 45 - 50 minút. U obyčajnej šošovice menej aby sa príliš nerozvarila.

4. Po uvarení vložíme tyčový mixer a mixujeme do mierne hustejšej konzistenice. Pozor aby polievka nebola rozmixovaná príliš. V prípade že nemáme tyčový mixér odoberieme 2 hrnčeky polievky a rozmixujeme v klasickom mixéry a prilejeme naspäť.

5. Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.




0 komentárov:

Zverejnenie komentára